Голова Приморського районного суду Одеси Сергій Кічмаренко: злочинець в мантії

7 грудня судді Приморського районного суду міста Одеси ухвалили вирок щодо двох чоловіків, які у червні 2018 року посеред білого дня в центрі Одеси напали на активіста Автомайдану Віталія Устименка та завдали йому ножових поранень.

Прокурори цілком резонно звинуватили нападників у замаху на вбивство, але суд самостійно перекваліфікував їхні дії на звичайне хуліганство та засудив їх до 2 років умовного терміну, відпустивши осіб із зали суду.  За два тижні до цього вироку головний суддя у справі досить дешево придбав маєток на березі Хаджибейського лиману. Коли ж ми приїхали подивитись на таке вдале придбання – він одразу ж звинуватив нас у злочинах і звернувся у Вищу раду правосуддя та Генеральну прокуратуру.

Знайомтеся, голова Приморського районного суду Одеси та головний суддя у справі щодо нападу на активіста – Сергій Кічмаренко.

Кічмаренко – один із небагатьох суддів, який може похвалитися власною сторінкою у Вікіпедії. Тому з його повною біографією ви можете ознайомитися там, ми лише скажемо, що працювати суддею Сергій Кічмаренко почав у 1991 році, тобто 29 років тому. До Приморського районного суду Кічмаренка перевели в 2006 році, де того ж року його призначили головою суду. Відтоді він незмінний голова суду, незважаючи на те що закон прямо забороняє обиратися головою суду більш ніж на 2 терміни поспіль.

Зазначимо, що згаданий нами на початку випадок – не єдиний приклад непропорційно м’яких рішень цього судді. 2 листопада 2020 року Сергій Кічмаренко відпустив під цілодобовий домашній арешт чоловіка, якого неодноразово звинувачували в розбої та розкраданні майна. Громадянин Азербайджану підсипав жертвам снодійне та грабував їх. Суддя Кічмаренко розглядав справу після того, як чоловік порушив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та вчергове скоїв злочин. Незважаючи на те що особа вже кілька разів порушувала запобіжний захід – суддя Кічмаренко вчергове змінив ув’язнення на домашній арешт. Уже через місяць після такого рішення судді чоловік знову вчинив злочин, однак цього разу все закінчилось не лише грабежем, а й убивством людини.  Чоловіка затримали й після цього вже відправили в СІЗО, проте, якби суддя ще в листопаді врахував порушення запобіжного заходу підсудними – трагедії можна було б уникнути.

Сергій Кічмаренко також неодноразово допомагав п’яним водіям уникнути покарання, затягуючи розгляд справ за даною статтею до того часу, поки не завершувалися терміни притягнення особи до відповідальності. За такі дії суддів має карати Вища рада правосуддя, однак, вочевидь, із ВРП у Кічмаренка – чудові стосунки. Адже саме цей суддя з грубим порушенням законодавства допоміг чинному члену ВРП – Ігорю Артеменку оформити власність на чималий будинок в Одесі площею 222,4 кв. м. Він став його власником на підставі рішення Кічмаренка, який тоді був суддею Малиновського суду міста Одеси. Сам будинок розташований у Суворівському районі й Малиновський суд взагалі не мав права розглядати цю справу, яка до того ж має всі ознаки штучної суперечки – позивачем був майбутній член ВРП, а директором відповідача – його дружина. Тобто була застосована поширена схема реєстрації права власності на новозбудований об’єкт в обхід законної процедури завдяки рішенню суду. І такі рішення неможливі без попередньої домовленості із суддею.
До речі, Кічмаренко не лише допомагав узаконювати самочинне будівництво, але і сам користувався подібними схемами. Зокрема йому належала квартира на третьому поверсі в будинку в історичній частині Одеси на вул. Малій Арнаутській. Він примудрився без будь-яких дозволів добудувати до неї лоджію з підвалом. Потім все це узаконив через суд, де на той момент уже був головою, та подарував нерухомість своїй колишній дружині та дочці.

Місцеві ЗМІ часто пишуть про те, що Сергій Кічмаренко славиться доволі м’якими покараннями для обвинувачуваних у корупційних статтях: багато справ про хабарництво, які розглядав Кічмаренко, закінчувалися покараннями у вигляді штрафів.

Згідно з декларацією родинних зв’язків Кічмаренко ділить спільний побут із суддею Малиновського районного суду міста Одеси – Наталією Кузьменко. Вони також мають спільного сина, проте якщо син згадується у всіх публічних деклараціях суддів, то його матір суддя Кічмаренко почав декларували лише в 2018 році.

Ми проаналізували декларації Сергія Кічмаренка за 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 та 2019 роки. Усі роки єдиним доходом судді була його офіційна заробітна плата. Загалом за 5 років Кічмаренко заробив майже 2,5 млн гривень.

По информации порталла Антикор: https://antikor.com.ua/articles/427502-golova_primorsjkogo_rajonnogo_sudu_odesi_sergij_kichmarenko_zlochinetsj_v_mantiji